House in Nisou

Architects: Constantinos Constanti, Thrasivoulos Karayiannis
Location: Dromolaxia
Year: 2009-2011

Η κατοικία έχει σχεδιαστεί με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ενός νεαρού ζευγαριού. Η συνεργασία πελάτη-αρχιτέκτονα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό σύγχρονων και ιδανικών χώρων για την στέγαση της οικογένεια τους καθώς και πηγή έμπνευσης οι σύγχρονες αντιλήψεις και οι απαιτήσεις του ζευγαριού για τον σχεδιασμό της κατοικίας.

Η ανάπτυξη βρίσκεται σε οικόπεδο στη Νήσου-Λευκωσία και η κατοικία είναι ανεπτυγμένη σε δύο επίπεδα, με τους κοινόχρηστους χώρους στο ισόγειο και τα υπνοδωμάτια στον όροφο.

Την κύρια όψη της κατοικίας συνθέτουν ένα Γ που αγκαλιάζει ένα κύβο και δύο παράλληλους τοίχους διαφορετικών διαστάσεων. Ο πρώτος -επιβλητικός από την ξύλινη επιφάνεια- και ο δεύτερος από το μέγεθος του, δίνουν την αίσθηση ότι προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των κατοίκων από το δημόσιο. Στον όροφο, ο κύβος εξέχει δίνοντας την αίσθηση ότι σύρεται προς τα εξω. Με την βοήθεια των κινούμενων μεταλλικών σκιάστρων διαχωρίζεται ο δημόσιος δρόμος με το ιδιωτικό της κατοικίας, έτσι επιτρέπει στο κυρίως υπνοδωμάτιο να απομονωθεί.

Αντιθέτως στην νότια πλευρά υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα τα οποία ενοποιούν το μέσα με το έξω δημιουργώντας ένα φιλόξενο και ποιοτικό περιβάλλον.

Το ισόγειο φιλοξενεί καθιστικά, τραπεζαρία, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους. Το καθημερινό καθιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κουζίνα και την τραπεζαρία. Οι γυάλινες πόρτες όταν ανοίγουν ενοποιούν τα εσωτερικά καθιστικά με το εξωτερικό καθιστικό και την αυλή.

Στον όροφο φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια, τοποθετημένα σε γραμμική διάταξη.